در کلارینت باس سی بمل گاه یک عدد کلید اضافی برای ایجاد صدائی نیم پرده بم تر تعبیه شده است. تعریف فرهنگ لغات : کلارینت: از سازهای بادی چوبی بیشتر از جنس آبنوس و اخیرا فلز، دارای زبانه ای ساده، لوله ای استوانه ای و انتهای شیپوری. بر روی سطح لوله، کلیدهای بسیاری تعبیه شده است. بافت کلیدها بر روی کلارینت به دو علت پیچیده تر و کامل تر از سیستم کلید بندی در اوبوا است: ۱٫ به دلایل آکوستیکی ۲٫ به علت جدیدتر بودن این ساز نسبت به اوبوا به همین دلیل صدای کلارینت از نظر رنگ طنین با اوبوا تفاوت دارد. میدان صدای کلارینت متجاوز از سه اکتاو است
کلارینت یکی از سازهای بادی قمیشی است که انواع حرفهایاش معمولا از چوب سیاه آفریقایی ساخته میشود.کلارینت انواع زیادی دارد که رویهم آنها را «خانواده کلارینت» میخوانند. معمولاً منظور از کلارینت نوع سوپرانوی آن است.
موسیقی اجرا شده با کلارینت ((سی بمل)) به اندازه یک پرده بمتر از نت های نوشته است و موسیقی کلارینت ((لا)) به اندازه یک فاصله سوم کوچک بم تر از نت های ان است.به بیانی دیگر اگر نت ((دو)) نوشته شده باشد در اجرای ان توسط کلارینت ((سی بمل)) صدای نت ((سی بمل)) و با کلارینت ((لا))نت لا شنیده خواهد شد. از این رو نوازنده کلارینت بدون هیچ گونه مانعی می تواند جای انواع فوق را با یکدیگر عوض کند.اگر نوازنده قره نی خواسته باشد یکی از دو نوع ساز فوق را خریداری کند بهتر است نوع ((سی بمل)) را که مناسب تر و مفید تر است را انتخاب کند.کلارینت باس به اندازه یک اکتاو بم تر از کلارینت معمولی(سی بمل) است ولی وسعت صدای ان یکسان نوشته می شود.کلارینت باس بلند و پرحجم تر از کلارینت معمولی است،از این رو انتهای بالایی ان دو مرتبه و انتهای پایینی ان که به شیپور ختم می شود یک بار خم شده است.قسمت دهانی برای اینکه راحت تر در دهان نوازنده جای گیرد دو مرتبه خم شده است.زبانه یا قمیش قره نی از یک قطعه چوب نازک و نرم تشکیل شده که توسط یک حلقه فلزی به دهانه ساز بسته شده است.برخورد زبانه با چوب سخت بدنه ساز سبب تولید صدا می شود.روی لوله ساز تعدادی کلید نصب شده است که با باز و بسته شدن سوراخ های ساز را باعث می شود.
اورجینال شماره مجوز: 155/13065
تاریخ: 1390/11/15
مشاهده :
880 |